• Advies van experts zij helpen u op werkdagen tot 17:00 uur
  • Express levering op locatie gratis vanaf €1000
  • Veilig betalen en snel verzonden

EPDM dakbedekking leggen in de winter: is het mogelijk


Normaal gesproken is het voorjaar het perfecte seizoen voor het plaatsen van EPDM-daken vanwege het droge en zonnige weer, wat ideale omstandigheden biedt voor installatie. Maar in Nederland zijn we vaak niet zo gelukkig met ons weer, met kou, regen en harde wind. Dit roept de vraag op of EPDM ook in de winter gelegd kan worden. Laten we hier dieper op ingaan.

EPDM leggen in de winter?

EPDM-dakbedekking vereist verlijming op het dak, wat het anders maakt dan andere soorten dakbedekking. Dit heeft zijn voordelen, maar ook een belangrijk nadeel. Bij temperaturen onder de 5 graden Celsius zal de hechting en droging van de lijm aanzienlijk minder effectief zijn. Daarnaast speelt luchtvochtigheid een cruciale rol; bij meer dan 80% vochtigheid is het beter om een andere datum te kiezen voor het aanbrengen van de dakbedekking.

Een mooie winterdag kan echter wel geschikt zijn voor het leggen van EPDM op uw dak. Het is hierbij van groot belang om de EPDM-lijm op kamertemperatuur te bewaren, omdat dit de kans vergroot op een soepele dakinstallatie.

Wat is PIR van PIR Isolatiexl

Onderstaand kort de voordelen opgesomd.

  • Op maat te zagen of snijden
  • Geschikt i.c.m. EPDM
  • Vrijblijvend advies van ma t/m vr van 08.30 tot 17.00
epdm-daktrim-voordelen

Daktrimmen

De voordelen van een EPDM daktrim

Kan_PIR_tegen_vocht

PIR isolatie

Is PIR isolatie waterbestendig?

EPDM leggen tijdens sneeuwval

Zoals eerder aangegeven is het antwoord vrij duidelijk: bij sneeuwval is de luchtvochtigheid meestal hoog en kan de ondergrond waarop het EPDM moet worden aangebracht erg nat zijn. Proberen EPDM te verlijmen onder deze omstandigheden kan resulteren in slechte droging van de lijm en dus een slechte hechting. Ook EPDM leggen tijdens regen is niet aan te raden. Als er echter ‘s nachts sneeuw is gevallen en u van plan bent om EPDM aan te brengen, is het cruciaal dat de ondergrond sneeuwvrij en voldoende droog is. Als de ondergrond nog te nat is, is het beter om een dag te wachten.

EPDM leggen bij warm weer

EPDM kan bijna het hele jaar door worden geïnstalleerd vanwege zijn weerbestendigheid tegen extreme temperaturen. Toch is het sterk aanbevolen om bij het verlijmen van EPDM-dakbedekking een minimale temperatuur van 5 graden Celsius aan te houden. Bij koeler weer bestaat namelijk het risico dat de lijm minder efficiënt droogt en daardoor minder goed hecht. In warme omstandigheden kan het dakoppervlak snel opwarmen, waardoor het leggen van EPDM ongemakkelijk kan zijn. Het is ook beter om EPDM te installeren tijdens stabiel weer, zodat het materiaal voldoende tijd heeft om uit te harden voordat het wordt blootgesteld aan extreme weersomstandigheden.

Voordelige PIR producten:

Klik hieronder voor onze veel gekozen PIR-producten:

pir_plaat_dak

PIR voor dak

pir_plaat_muur_gevel

PIR voor muur en gevel

pir_plaat_vloer

PIR voor vloer

pir_plaat_kruipruimte

PIR voor kruipruimte

pir_isolatie_combinatiepakket

PIR toebehoren

pir_isolatie_isolatielijm_pistool

PIR gereedschap

Ideale temperatuur voor het lijmen van EPDM

Zoals eerder vermeld, adviseren wij het lijmen van EPDM vanaf een temperatuur van 5 graden Celsius. Als er haast geboden is, bijvoorbeeld vanwege een lekkage, is het van cruciaal belang dat de lijm de juiste temperatuur heeft. Het wordt niet aanbevolen om dakbedekking aan te brengen tijdens regen, kou of zeer heet weer.

Al uw benodigdheden voor dakwerk vindt u bij Pirisolatiexl!

Met onze uitgebreide ervaring in PIR en EPDM begrijpen we precies wat er nodig is voor een soepel dakproject. Neem gerust contact op met onze deskundige adviseurs voor EPDM of PIR als u vragen heeft. Bij ons vindt u hoogwaardige Europese A-kwaliteit EPDM. Een groot voordeel is dat u geen primer hoeft te gebruiken en meteen aan de slag kunt. Naast de eerder genoemde accessoires bieden wij ook EPDM-dakrandprofielen aan voor een strakke afwerking van uw dak. Voor professionele dakisolatie raden wij onze PIR-isolatieplaten aan.