• Advies van experts zij helpen u op werkdagen tot 17:00 uur
  • Express levering op locatie gratis vanaf €1000
  • Veilig betalen en snel verzonden

Een warm, koud of omgekeerd dak isoleren

Voor optimale benutting van de voordelen van nieuwe dakbedekking raden we aan om uw dak opnieuw te isoleren. De keuze tussen een koud dak, warm dak of omgekeerd dak is dan van groot belang. Wat is echter de meest geschikte optie voor uw specifieke situatie en wat zijn de voor- en nadelen? Daarnaast is het belangrijk om te overwegen welk type dakbedekking het beste aansluit op uw behoeften.

Koud dak: Gevoelig voor veranderende weersomstandigheden

Een koud dak onderscheidt zich door de isolatie die zich onder de dakconstructie bevindt. Een nadeel van deze isolatiemethode is dat het dak niet wordt opgewarmd door de stijgende warmte uit het gebouw. Bovendien biedt het dakoppervlak onvoldoende bescherming tegen extreme weersomstandigheden, zoals intense zon of hevige regenval.

Dit resulteert in aanzienlijke temperatuurschommelingen op het dakoppervlak gedurende zowel de zomer- als winterseizoenen. Tijdens een hittegolf in de zomer kan het dak sterk uitzetten, terwijl de kou in de winter leidt tot krimp van de dakbedekking. Deze voortdurende cyclus van uitzetten en krimpen maakt een koud dak kwetsbaar voor scheuren en beperkt over het algemeen de levensduur ervan, tenzij er wordt gekozen voor duurzame dakbedekking zoals EPDM.

EPDM en PIR vormen een uitstekende combinatie voor een warm dak

Een warm dak onderscheidt zich doordat de isolatie zich bovenop de dakconstructie bevindt, met de dakbedekking direct op de isolatieplaten geplaatst. Dit type dak geniet grote populariteit vanwege het feit dat het dakoppervlak wordt verwarmd door de opstijgende warmte uit het gebouw. Hierdoor treden minder temperatuurschommelingen op, en is er beperkte uitzetting en krimp, wat resulteert in een langere levensduur van de dakbedekking.

Dankzij de directe aanbrenging van de dakbedekking op de isolatieplaten biedt dit type dak effectieve bescherming tegen diverse weersomstandigheden en andere invloeden. Vooral bij het gebruik van duurzame materialen zoals EPDM-folie blijkt dit opnieuw een uitstekende keuze te zijn. Als overwogen wordt om dit type dak te isoleren, wordt het aanbevolen om PIR isolatieplaten te gebruiken, aangezien deze zelfs met beperkte dikte een hoog rendement opleveren.

Wat is PIR van PIR Isolatiexl

Onderstaand kort de voordelen opgesomd.

  • Op maat te zagen of snijden
  • Geschikt i.c.m. EPDM
  • Vrijblijvend advies van ma t/m vr van 08.30 tot 17.00
EPDM-dakbedekking-en-PIR-combineren

PIR isolatie en EPDM

EPDM dakbedekking op plat dak?

dampdichte-pir-isolatie

PIR isolatie

Dampdichte PIR isolatie?

Een omgekeerd dak is essentieel voor een goede beloopbaarheid

Een omgekeerd dak is een dakconstructie waarbij de isolatie zich bovenop de dakbedekking bevindt. Hoewel dit type dak niet per se waarde toevoegt aan woningen en gebouwen, is het met name geschikt voor situaties waarin het dak regelmatig wordt betreden, zoals parkeerdaken, dakterrassen en balkons.

Toch zijn er ook nadelen verbonden aan een omgekeerd dak. Doordat het isolatiemateriaal boven op de dakbedekking ligt, gaan de voordelen van traditionele dakbedekkingsmaterialen, zoals EPDM, verloren. Hierbij spelen aspecten zoals waterdichtheid en luchtdichtheid een rol. De isolerende bovenlaag moet daarom vergelijkbare eigenschappen bezitten en tegelijkertijd drukbestendig zijn om voldoende beloopbaarheid te garanderen.

Voordelige PIR producten:

Klik hieronder voor onze veel gekozen PIR-producten:

pir_plaat_dak

PIR voor dak

pir_plaat_muur_gevel

PIR voor muur en gevel

pir_plaat_vloer

PIR voor vloer

pir_plaat_kruipruimte

PIR voor kruipruimte

pir_isolatie_combinatiepakket

PIR toebehoren

pir_isolatie_isolatielijm_pistool

PIR gereedschap

Alles voor uw dak klus koopt u bij Pirisolatie XL!

Bent u van plan zelf een plat dak te leggen? Wilt u de hierboven verstrekte informatie liever visueel bekijken? Bekijk dan onze praktische montagevideo’s. Daarnaast ontvangt u bij uw bestelling een gedrukte handleiding. Als u vragen heeft, staat onze klantenservice altijd voor u klaar. Onze deskundigen helpen u graag verder!